We denken veel te makkelijk over stress, het heeft veel meer nadelen dan de meeste mensen, ook artsen, weten. Los van alle fysieke klachten die het op kan leveren gaan mensen zich er ook nog eens ongelukkig van voelen. 


VAN STRESS NAAR GELUK, KAN DAT EIGENLIJK WEL? 

JAZEKER, DAT KAN! Vooral door in te grijpen op de hormoonhuishouding met de juiste voedingsstoffen. Maar er is nog veel meer wat je kunt doen om stress te verminderen en daarmee de deur open te zetten om zo meer geluk te kunnen ervaren. In het boek Van stress naar Geluk (met stressologie) geeft Jurgen Spelbos (de bedenker van de stressologiemethode) heel veel handreikingen in de volle breedte van het stress-, burn-out- en depressieveld. Inclusief tientallen therapievormen waarbij hij het onderwerp vanuit zeven invalshoeken benadert. Eén van die invalshoeken (lichaam en leefstijl) behandel ik, misschien wel de belangrijkste. Dit doe ik via mijn dienst Analyse Gelukshormonen aan de hand van de kennis die ik heb opgedaan bij de opleiding Toegepaste Stressologie bij Jurgen Spelbos. Bij deze dienst gaat het om het inzetten van voedingsstoffen om een boost te geven aan je herstel, zodat je weer energie en geluk ervaart. Daarmee wordt het makkelijker om de overige aspecten aan te pakken.


WAT IS STRESSOLOGIE?

Stressologie is een methode om stress te verminderen, stressbestendiger te worden en meer gelukshormonen aan te maken waardoor een depressie vermindert dan wel verdwijnt. Daarnaast krijg je meer energie, gaat je spijsvertering, immuunsysteem en nog heel veel meer beter werken. Bij de stressologiemethode wordt ervan uitgegaan dat stress en geluk veel meer te maken hebben met biologie dan met psychologie en dat voedingsstoffen hierbij een cruciale rol spelen. Voedingsstoffen om stress te verminderen. Dit gebeurt doordat deze voedingsstoffen de aanmaak van de ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters) beïnvloeden. Denk bij gelukshormonen aan dopamine, serotonine, acetylcholine en GABA. Zo krijg je weer energie en zin om aan de slag te gaan met jezelf. 


Resultaat?

Je zal je uitgebalanceerder voelen, minder stress ervaren, stressbestendiger worden, meer energie krijgen en beter slapen. 


Weet dat het werkt, maar verwacht geen instant wonder om van de klachten af te komen als je hiermee aan de slag gaat. Dat wil zeggen als je gericht gaat eten en tijdelijk natuurlijke geconcentreerde voedingstoffen gebruikt. Deze voedingsstoffen werken trager dan een aspirientje dat je neemt bij hoofdpijn. Maar er zijn ook stoffen die snel werken, als magnesium bijvoorbeeld, een kruid als rhodiola of het aminozuur gaba; daar kun je al in een uur resultaten van verwachten. Maar het lichaam heeft tijd nodig om in te spelen op een veranderd voedingspatroon. Het is net als bij het gebruik van antidepressiva (die grijpen ook in op je gelukshormonen). Hierbij duurt het meestal ook een aantal weken voordat je wat gaat merken. Heel belangrijk daarbij, het effect hangt ook af van jouw leefstijl en voedingspatroon... EN de werking van de darmen, de doorlaatbaarheid van de celmembranen, de juiste omega 3 en 6 balans!

 

Vandaar dat het erg belangrijk is om een gezond voedingspatroon te hanteren en aan te houden, en daar help ik je ook bij. Wil je meer begeleiding na het afronden van de Analyse Gelukshormonentest, dan raad ik je aan om ook te investeren in een aantal (voedings)adviesgesprekken. 


HOE GAAT HET TRAJECT Analyse Gelukshormonen TE WERK?

Eenmaal telefonisch of per mail kortgesloten te hebben of je enkel geïnteresseerd bent in de analyse gelukshormonentest of je ook met voedingsadviezen aan de slag wilt, gaan wij eerst je stress meten. Stress meten doen wij aan de hand van de gelukshormonentest die jij online invult. Deze test geeft mij een indicatie waar jij de grootste tekorten in je gelukshormonenhuishouding ondervindt.

Het verminderen van stress is de belangrijkste voorwaarde om de stap te kunnen maken naar het stimuleren van de productie van meer gelukshormonen. Als je stress blijft houden werkt het allemaal minder goed, want dan blijft de aanmaak van gelukshormonen haperen. Stress verminderen wij op fysiek niveau, met mineralen en kruiden. We zetten daar meestal magnesium met rustgevende kruiden voor in en een balancerend kruid als rhodiola of ashwaganda.


Zodra ik jouw testuitslag heb ontvangen, neem ik per mail contact met je op. Om te laten weten dat ik het hebt ontvangen en ik stel nog een paar aanvullende vragen om een meer compleet beeld te krijgen. Vragen over o.a. je voeding en leefstijl.


Aan de hand van de uitslag van de test en de antwoorden op de aanvullende vragen ontvang je van mij een uitgebreide adviesmail. Natuurlijk leg ik je daarin uit hoe het zit met jouw testuitslag, hoe je die moet lezen. Iedereen die last heeft van stress ontwikkelt tekorten aan gelukshormonen, en daar kunnen mensen, afhankelijk van de mate van tekorten, flink last van krijgen. Ook vertel ik daarom in het advies wat je kunt doen om stressoren op te ruimen, om stress te verlagen en om meer gelukshormonen aan te maken. Het draait in deze aanpak vooral om voedingsstoffen, want met de juiste voedingsstoffen kan het lichaam meer gelukshormonen aanmaken.


Daarna is het aan jou! Jij gaat aan de slag met de adviezen en 3 à 4 maanden later doe je de test nogmaals. Waarschijnlijk is je gelukshormoonhuishouding dan al flink verbeterd! Wederom ontvang je per mail van mij een paar vragen, en daarna hernieuwd advies. Je zal kunnen minderen met de geconcentreerde voedingsstoffen, eventueel zelfs al stoppen, of overstappen op een onderhoudsdosering of af en toe een kuur volgen. Let wel, aandacht voor voeding en leefstijl zal je moeten houden, anders ben je terug bij af.WAT ZIJN DEZE GECONCENTREERDE VOEDINGSSTOFFEN?

Het woord 'supplementen' gebruiken wij liever niet binnen stressologie, want echt, 95% daarvan is het je geld niet waard. Zo heb ik bijvoorbeeld een klant gehad die al jaren vitamine D huismerk slikt van een bekende drogisterij. Toch bleek na al die jaren uit haar bloeduitslag, dat zij net boven de ondergrens van de minimale waarde zat. Geen wonder, want als je naar de ingrediëntenlijst kijkt, vitamine D zit er niet eens in! Wel vele vormen van suiker… 

Synthetische supplementen worden verreweg het meest aangeboden; 90 tot 95% van alle vitamines die je online en in de winkels vindt zijn synthetisch. Ze worden door middel van een chemisch proces uit onder andere aardolie vervaardigd in laboratoria van de farmaceutische industrie. Het zijn dus chemische imitaties van natuurlijke moleculen. Met andere woorden, men probeert natuurlijke moleculen in het laboratorium na te bootsen. Maar alles uit de natuur is levend, alles uit een fabriek is dood. Het mag dan scheikundig dezelfde of bijna dezelfde vorm hebben, het is dood materiaal waar je lichaam veel minder mee kan dan met stoffen die uit de levende natuur komen. Bovendien zitten in natuurlijke voedingsstoffen allerlei hulpstoffen voor een betere opname.

Weet ook, de producten die wij nu binnen stressologie aanraden zijn de aanbevelingen op dit moment. Naar het inzicht dat wij nu hebben. Deze stressologiemethode blijft zich ontwikkelen en er wordt continu gekeken of de producten nog steeds de beste zijn die er te krijgen zijn. In de meest pure, natuurlijke vorm verkregen uit biologische grondstoffen (denk aan balanserende kruiden, paddenstoelen etc.).


VOOR WIE IS DEZE METHODE BEDOELD?

Voor iedereen die (veel) stress en/of onrust ervaart. Voor eenieder die merkt minder stressbestendig te zijn en nieuwe taken eigenlijk niet meer op kan pakken. Voor iedereen die zich uitgeblust voelt, burn-out heeft/heeft gehad, zich depressief en/of angstig voelt, een kort lontje heeft, vaak huilbuien heeft, concentratieproblemen ervaart, slecht slaapt, chronisch vermoeid is en weinig energie heeft. Daarbij waarschijnlijk ook merkt darmklachten en problemen met de spijsvertering te hebben. Maar ook voor iemand die puur uit nieuwsgierigheid (stiekem wel wetend dat iets niet oké is) de gelukshormonentest maakt en gezien de uitslag toch besluit wellicht preventief aan de slag te gaan. Wees welkom!

* NB. Mocht uit jouw hulpvraag, ons kennismakingsgesprek, intakegesprek of verder in het traject blijken dat mijn kennis en kunde niet voldoende zijn om aan jouw hulpvraag te kunnen voldoen en een (medische) specialist, dan wel darmfloratherapeut wenselijk is, dan zal ik uiteraard dit aangeven. Ervaring leert wel dat aanpassingen in het voedingspatroon en leefstijl, vaak voldoende zijn om het herstellend vermogen van het lichaam te activeren en verbetering te bewerkstelligen. Graag vraag ik je aandacht voor de algemene voorwaarden


Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!