Op deze pagina vind je mijn blogs & overpeinzingen waar ik je gratis en voor niets voorzie van kennis en tips omtrent voeding, gezondheid en de invloed van voeding en leefstijl op de werking van je lichaam. Soms in de vorm van een infographic of een filmpje, soms met gastblogs.

Zijn KIEMGROENTEN GEVAARLIJK?

Aan iedere klant vertel ik, "Eet ajb. bij elke maaltijd groente", en geef ik aan hoe makkelijk het is om kiemgroente toe te voegen aan de maaltijd. Of het nu het ontbijt, lunch of avondeten is. Plukje erop/erbij, klaar! Vol antioxidanten, vitaminen, vezels, beschermende stoffen, beter kan je het niet krijgen.

Lees meer »

De 5 OntstekingsBEVORDERENDE GEWOONTEN

Niet alleen voeding heeft invloed op ontstekingsactiviteit, maar ook anderen dingen, als trauma’s, blokkades, negatieve gedachten en leefstijl, in de vorm van gedrag/gewoonten. Deze blog gaat over deze gewoonten, die, omdat ze chronisch zijn, chronische (laaggradige) ontstekingen in de hand werken. En die zijn het ergst! Hoe goed jij je ook je best doet om gezond te eten, als je jouw ontstekingsbevorderende gewoonten niet aanpast, dan zal je er met voeding alleen niet (zo ver) komen. Tijd dus, om ook hier aandacht aan te besteden! Natuurlijk geef je ook tips en tricks hoe de schade te beperken, jezelf te ondersteunen en om je te helpen jouw gewoonten aan te passen. Want, hoera, gewoonten kan je veranderen!

Lees meer »

Wat is er toch AAN DE HAND met GLUTEN?

Gluten. Zo ongeveer iedereen schijnt tegenwoordig last te krijgen van gluten, en je hoort ook overal om je heen, dat je eigenlijk beter glutenvrij zou moeten eten. Is dat ook zo?Niet per se, er zijn namelijk nuanceringen aan te brengen, want het antwoord is niet zwart-wit (zoals dat voor zo veel dingen in het leven geldt). Bijvoorbeeld, over welk glutenhoudende graan we het dan vooral hebben. Echter, ja, met artritis psoriatica kan je glutenhoudende producten beter zo veel mogelijk laten staan.

Lees meer »

De GEVAREN van KERST en hoe ANDERS AANPAKKEN

Decembermaand! Velen kijken er naar uit, kunnen niet wachten totdat het zover is, maar aan de andere kant, het gaat ook vaak gepaard met stress. En veel suiker… en veel tarwehoudende (bewerkte) voedingsmiddelen… en überhaupt meer/veel eten… zelfs meer binnenzetten en minder bewegen.

Lees meer »

Wat heeft de HERFST te maken met BUIKVET en ONTSTEKINGEN?

Ah, een mooie, zonnige herfstdag! Eén van mijn favoriete dagen in het jaar. Helemaal, als je heerlijk in het bos aan het wandelen bent. Dat miste ik dan ook, toen wandelen niet echt ging vanwege de artritis gerelateerde gewrichtsklachten… Is er eigenlijk een relatie tussen de herfst en auto-immuunaandoeningen als artritis psoriatica? Nou, niet zo op het eerste gezicht, maar als we wat dieper gaan kijken, dan kan het er wel zijn. En dat heeft te maken met onze genetische herst-programmering en hoe wij hedendaags eten gedurende deze periode. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan verder!

Lees meer »

SUIKER & ONTSTEKINGEN

In deze blog, wil ik het graag hebben over suiker! Zo lekker, zo verslavend en zo destructief… Dat is iets waar in elke opleiding die ik gevolgd heb, 100% consensus over was. Mijn opleider bij de Kindervoedingscoach opleiding zei zelfs altijd ‘Het is gif! Suiker is nooit goed.’ Mijn focus in deze blog ligt natuurlijk op ontstekingen en hoe suiker daar invloed op heeft.

Lees meer »

AAN DE SLAG IN DE ZOMER met ARTRITIS PSORIATICA

Eindelijk is het zomer! Tentamens achter de rug of laatste drukke projecten op het werk afgerond, of misschien heb je iets anders gedurende het jaar gedaan, waar de zomer het einde van markeert. Ook weer gedaan! Nu de welverdiende vakantie. Moment van pauze, rust, genieten! Doe dat dan ook vooral!

Lees meer »

WAT IS NATUURVOEDING EIGENLIJK?

“Verbeter de wereld, start bij jezelf”. Dit is zeker iets waar ik in geloof en achter sta. Een voorbeeld dat vaak wordt gegeven is minder of geen vlees eten, omdat dat bij zou dragen aan een duurzamere wereld. Dit wordt ook gezegd over zuivel. Maar is dit wel zo duurzaam voor je eigen gezondheid? Alleen als je het goed doet en ervoor zorgt dat je volwaardig blijft eten en blijft luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Daarom sluit Natuurvoeding bij voorbaat geen voedingsgroepen buiten.

Lees meer »