Toen ik de diagnose kreeg (in mijn geval: artritis psoriatica), dacht ik eerst: hoe is dit in hemelsnaam gebeurd? Mijn lichaam valt mij opeens aan?! Hoezo?
Maar hoe meer ik leerde, hoe meer ik begreep: mijn lichaam viel mij niet aan. Het was in de war. En als je lichaam in de war kan raken, dan kan het ook weer tot rust komen.

In deze blog deel ik de belangrijkste inzichten uit een podcast met dr. Sara Szal, én de eerste stappen die ik zelf ben gaan zetten. Kleine dingen die, tot op de dag van vandaag, bijdragen aan meer energie, rust en vertrouwen in mijn lijf. Dingen, die grappig genoeg, overeenkomen met wat dr. Szal deelt!
Begrijpen wat er écht aan de hand is
Het eerste punt dat dr. Szal maakt is, dat het goed is om te begrijpen wat er echt aan de hand is. Auto-immuunziekten ontstaan namelijk niet zomaar. Volgens de reumatologe Szal is het een optelsom van:
- genetische aanleg
- een ‘lekkende darm’ (waarbij stoffen je bloedbaan binnenkomen die daar niet thuishoren)
- én triggers zoals trauma, chronische stress, hormonale schommelingen (zoals zwangerschap of de overgang) of infecties
Vooral die triggers zijn belangrijk. Denk aan langdurige stress, onverwerkt jeugdtrauma, of overbelasting in je werk of zorgtaken. Het zijn dingen die je misschien ‘gewoon’ vindt in je leven, maar ze kunnen je immuunsysteem behoorlijk ontregelen.

En vrouwen? Ook daar gaat zij op in. Zij vertelt, dat vrouwen tot wel vier keer vaker te maken krijgen met auto-immuunziekten. De redenen zijn divers: van hormoonschommelingen tot sociale druk, gender-gerelateerd trauma en de rol van constante zorg voor anderen — het telt op. Het is geen zwakte, het is een lichaam dat overprikkeld is geraakt. In mijn eerdere blog ben ik dieper ingegaan op waarom vrouwen hier vaker last van hebben.
Symptomen die je niet moet negeren
Ook waarschuwt dr. Szal ons voor klachten die wij normaal zijn gaan vinden en die niet direct herkend worden als signaal voor een mogelijke auto-immuunaandoening. Denk bijvoorbeeld aan:
- aanhoudende vermoeidheid
- gewrichtspijn of stijfheid
- darmklachten (zoals een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree)
- huidproblemen, haaruitval of een veranderende menstruatie
- onverklaarbare stemmingswisselingen of angsten
Veel van deze signalen worden afgedaan als ‘stress’, ‘ouder worden’ of ‘drukte’. Maar vaak zijn het de eerste fluisteringen van je lichaam.
ACE's - de rol van jeugdtrauma
Daarna gaat de arts in op de ACE’s (adversed childhood experiences). Deze jeugdtrauma's of "onzichtbare" stressvolle ervaringen, kunnen je immuunsysteem op scherp zetten — soms zelfs jaren later. Het zijn helaas hele grote triggers, met grote effecten en de wetenschap weet / ontdekt er steeds meer over.
Dr. Szal noemt in de podcast 10 vragen waarmee je je ACE-score kunt bepalen. Voor elke ‘ja’ vóór je 18e verjaardag stijgt je kans op een auto-immuunaandoening (of één van 44 andere aandoeningen) met 20%. Mijn eigen score: 4,5…
Wil je weten hoe jouw ACE-score is? Zie de vragen hiernaast (klik op het plaatje om te vergroten).
Waarom zo’n grote impact?
Omdat het als kind niet gezien worden of je niet veilig voelen zulke diepe imprint achterlaat, dat je lichaam voortdurend alert blijft. Zelfs als het gevaar allang voorbij is.
Je lichaam raakt gewend aan ‘aan’ staan — alsof er altijd iets mis kan gaan. En dat verandert letterlijk de manier waarop je lichaam functioneert. Deze vroege ervaringen (ACE’s) blijven dus als celgeheugen in je lijf zitten. Ze kunnen zorgen voor moeheid, angst, buikklachten, ontstekingen en ook voor een auto-immuunziekte. Daarom is het zo belangrijk om het gevoel van veiligheid te herstellen, dat je lichaam zich veilig waant. Dit doe je door lichaamswerk, ademhaling, meditatie, affirmaties.
Een mooie eye-opener van Dr. Sara Szal die ik je mee wil geven:
"Je hebt jezelf niet cognitief het trauma in gepraat,
dus je kunt jezelf er ook niet alleen cognitief weer uithalen."
Leefstijl en voeding: voeding voor herstel
Chronische stress, alcohol, suiker, gluten en zuivel kunnen een lekkende darm verergeren. En een lekkende darm kan weer een auto-immuunaandoening veroorzaken. (Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog.) Zelfs intensief sporten of onregelmatig werken (zoals nachtdiensten) kunnen tijdelijk schade aanrichten aan je darmwand — wat je immuunsysteem verder activeert.
Je voeding speelt dus een enorme rol. Je bent wat je eet — of beter gezegd: wat je lichaam kan verteren.
Wat kun je doen, volgens dr. Szal?
- Laat je testen – vooral als je klachten hebt zonder diagnose. Denk aan ontstekingswaarden, bloedsuiker, hormonen, witte bloedcellen, vitamine D en schildklierfunctie. (Let op: veel tests zoals hs-CRP worden in Nederland niet standaard gedaan, maar zijn via onafhankelijke labs wel mogelijk.)

- Begin met een eliminatiedieet – vermijd 3 weken lang gluten, zuivel, alcohol en suiker en kijk wat het met je doet. Zelf heb ik dit veel langer volgehouden, en ook andere voedingsmiddelen tijdelijk vermeden. ik denk, dat dat heeft bijgedragen aan een beter/sneellere reset..
→ Wil je mijn volledige lijst zien? Meld je aan voor de gratis Mini E-mailtraining. - Pak stress- en traumatriggers aan – niet ontwijken, maar aankijken. Herstel begint bij het terugvinden van veiligheid in je lichaam: met ademhaling, meditatie, lichaamswerk, natuur, yoga, of zelfs koude douches. Bij triggers pas ik hartcoherentie toe — dat helpt écht.
En medicatie?
“Soms is het nodig,” zegt dr. Szal, “Maar: er zijn inmiddels meerdere onderzoeken die aantonen dat leefstijl- en voedingsaanpassingen (zoals het eliminatiedieet) écht effect hebben. Als je je triggers aanpakt en je systeem tot rust brengt, is het zelfs mogelijk om minder medicatie te gebruiken — of helemaal te stoppen.” (uiteraard altijd in overleg met je arts).
HOE ik mijn IMMUUNSYSTEEM weer IN BALANS bracht —
en HOE jij ook kunt BEGINNEN (tips!)
Ik ben geen arts, maar wél de expert van mijn eigen lichaam. Naarmate ik dingen aan het ontdekken was, ben ik ook stap voor stap het een en ander gaan aanpassen. Elke dag is weer een kans om te bouwen aan herstel. Het is geen quick fix geweest, het is een levensstijl geworden.
Wat mij het meeste helpt:
- Ontstekingsremmende voeding – onbewerkt, grotendeels plantaardig, zonder gluten, zuivel, alcohol en geraffineerde suiker. Niet als straf, maar als steun voor mijn darmen en immuunsysteem.
- Stress verminderen met zachte beweging – ik doe dagelijks yoga of stretch, niet te intens. Mijn lichaam heeft geen extra stress nodig, maar juist rust in beweging.
- Wandelen, vooral in de ochtend – Elke dag een paar keer naar buiten helpt mijn bioritme en geeft mij meer energie. Het is juist de ochtendzon die de slaapkwaliteit en stemming beïnvloedt, dus die wandeling geef ik altijd prio.
- Meditatie & ademhaling (hartcoherentie) – ik oefen elke dag met 5,5 seconden in- en 5,5 sec. uitademen. Soms maar drie minuten. Maar elke ademhaling zegt: je bent veilig. En dat is misschien wel de belangrijkste boodschap die je je lijf kunt geven, vooral bij auto-immuunaandoeningen!

Kleine keuzes, groot effect
Het zijn geen radicale ingrepen, maar samen maakten ze (en maken ze nog steeds) een wereld van verschil: minder onrust, minder pijn, meer vertrouwen in mijn lijf.
Ik merkte al snel: als ik mijn lichaam geef wat het nodig heeft, wil het ook genezen. Het heeft alleen de juiste mentale en fysieke voedingsstoffen nodig, en zachte aandacht.
Wat jij kunt doen volgens dr. Szal
Voel jij je uitgeput, overprikkeld of onverklaarbaar ‘off’? Wacht dan niet op een officiële diagnose om te beginnen met zorgen voor jezelf.
Start met één stap. Kies iets uit de tips van dr. Szal en/of uit mijn lijst, of begin gewoon met ademhalen. Daarmee vertel je je lichaam: ik luister naar je.
Tot zover de belangrijkste punten uit de podcast. Deze kan je overigens hier terugluisteren. Laat me weten als je vragen hebt, of als je je eerste stap wilt delen — ik ben benieuwd. En nee, het gaat niet altijd vanzelf. Sommige dagen lukt het niet. Je twijfelt misschien. Dat hoort erbij.
Onthoud:
Elke dag dat je iets liefs doet voor je lichaam, geef je het een kans om te herstellen.
En uiteraard sta ik voor je klaar om je te begeleiden bij al deze stappen! Uit eigen ervaring weet ik, wat je allemaal kan doen, en de uitdagingen waar je tegen aan gaat lopen (geheid). Wil je weten hoe? Check hier mijn traject.
Reactie plaatsen
Reacties