LEKKENDE DARM en AUTO-IMMUUNAANDOENINGEN

Waarom wil ik het hierover hebben? Omdat dit één van de oorzaken is voor auto-immuunaandoeningen, zoals artritis psoriatica.

Kans is groot, dat je al over de lekkende darm (leaky gut, oftewel verhoogde darmpermeabiliteit) hebt gehoord. De leaky gut wordt dus gezien als één van de belangrijkste veroorzakers van een auto-immuunziekte.

Waarom? Dit komt, doordat de darmwand niet meer goed beschermd wordt door een fijne dikke slijmlaag, waardoor het beschadigd en zo doorlatend raakt. Schuifdeurtjes (die de uit 1 cel bestaande darmwandcellen bij elkaar moeten houden) staan dan veel te vaak, en veel te lang open.

Waarom is dit een ramp als het chronisch gebeurt? Omdat dit betekent, dat dan veel te grote moleculen, onverteerde voedseldeeltjes, pathogenen (virussen, bacteriën en schimmels) en toxinen door die schuifdeuren de bloedbaan binnenkomen waar het immuunsysteem de hele tijd alarm gaat slaan. Verder is het zo, dat bacteriën etc. die via een lekkende darm in het bloed terecht komen, via het bloed naar andere lichaamsdelen, zoals gewrichten en huid, reizen, waar het immuunsysteem ook wordt getriggerd. Op een gegeven moment lukt het opruimen dus ook gewoon echt niet meer en slaat het immuunsysteem op hol. 

Gecombineerd met bijvoorbeeld bepaalde suikers uit melk en rood vlees, die te veel op een menselijk suikermolecuul lijken waardoor ze zich gaan hechten op onze cellen, worden deze cellen/weefsels (huid, gewrichten, ogen etc.) ook het doelwit van het immuunsysteem. Voilà: en daar hebben wij een auto-immuunaandoening, of in dit geval zelfs twee, psoriasis en artritis.

 

Overigens, ook chronische stress zorgt voor een lekkende darm… iets om over na te denken! Ook goed om te weten, niet iedereen krijgt een auto-immuunaandoening van een lekkende darm. Wel krijgt iedereen chronische ontstekingsreacties, die dan vaak tot een andere westerse chronische ziekte leiden.

En wat zijn dan de oorzaken voor een lekkende darm?

  • Verkeerde/irriterende voeding
  • Chronische stress (zowel mentaal als fysiek)
  • Voedselintoleranties
  • Medicatiegebruik (ook antibioticum)
  • Chemicaliën/toxinen
  • Een darmflora in disbalans

Symptomen van een lekkende darm:

  • Huidproblemen (psoriasis, acne, eczeem)
  • Darmklachten
  • Voedselintoleranties
  • Allergieën en astma
  • Stemming en mentale problemen
  • Algemene ontstekingsreacties (spier- en gewrichtspijnen, vermoeidheid, hoofdpijn)

Herstel is mogelijk!

Door de verschillende oorzaken aan te pakken, is herstel van een lekkende darm mogelijk! Daarvoor is het nodig om zowel met de voeding als leefstijl aan de slag te gaan, en ook heeft de darmflora extra tijdelijke ondersteuning nodig in de vorm van pre-en probiotica. Mocht uit ontlastingsonderzoek blijken dat er ook sprake is van bepaalde parasieten, schimmels, bacteriën, dan is zeker aan te raden om ook met kruiden aan de slag te gaan, die deze pathogenen kunnen verwijderen. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Het elfde geldt, als je denkt het wel te kunnen redden met pre-probiotica en deze kruiden, en je niet je voeding en leefstijl verandert. Even zal je je heus beter voelen, maar daarna, als de darmen weer lek zijn geraakt, ben je terug bij af.

Er is ook een bepaalde logica in de volgorde van aanpak aan te raden, hoe de darmwand te herstellen. Slimste en makkelijkste is om:

  • De irriterende, verkeerde voeding te vervangen met helende voeding, die ook nog eens de goede darmbacteriën voedt en je spijsvertering ondersteunt. Ook is hier aandacht voor eetgewoonten van belang. Bijvoorbeeld, eet rustig met je volle aandacht en kauw goed.

  • Je wilt eigenlijk ook gelijk aan de slag met het uitschakelen van mogelijke pathogenen. Middels een ontlastingsonderzoek krijg je er een beter beeld bij, om welke het mogelijk gaat. Niet iedereen zal pathogenen hebben.

  • Ondersteun daarna de darmflora met goede pre-en probiotica. Heb je hier hulp bij nodig, laat mij weten.

En doorgaan! Blijf werken aan je leefstijl, want stress gooit meteen die schuifdeuren weer open. Zorg daarom dat je regelmatig (elke dag, paar keer) je parasympatische zenuwstelsel (dat zorgt voor rust, herstel, goede spijsvertering) activeert. Ademhalingsoefeningen, meditatie, yoga zijn onder andere goede vormen hiervoor. Drie keer 1 minuut per dag een ademhalingsoefening doen maakt al verschil! Blijf ook goed eten. Hanteer hierbij de 80—20% regel. 80% voedend, helend, gezond eten en 20% genieten van waar je zin in hebt. Let er natuurlijk op, dat het inderdaad bij die 20% blijft.


Wil je blijvend resultaat, dan zal je dus altijd aandacht willen moeten geven aan voeding en leefstijl.

Je zal echter merken, dat je dat graag doet, want je gaat je beter voelen, en dat motiveert om door te gaan.


In mijn blog AAN DE SLAG IN DE ZOMER met ARTRITIS PSORIATICA / BLOGS | NutrEATious vind je trouwens al een aantal tips voor helende voeding. De zomer is er vol van, maak er gebruik van!

 

Heb je hulp nodig, schroom niet om contact met mij op te nemen!

lllustraties van storyset op Freepik.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.