AAN DE SLAG IN DE ZOMER met ARTRITIS PSORIATICA

Eindelijk is het zomer! Tentamens achter de rug of laatste drukke projecten op het werk afgerond, of misschien heb je iets anders gedurende het jaar gedaan, waar de zomer het einde van markeert. Ook weer gedaan! Nu de welverdiende vakantie. Moment van pauze, rust, genieten! Doe dat dan ook vooral!

Zomerse groente en fruit bij artritis psoriatica

Gebruik trouwens de zomer ook voor het evalueren van de eerste zes maanden van het jaar, en bedenk waar je wilt zijn aan het einde van het jaar, vooral als het gaat om jouw gezondheid. Het ideale moment, juist omdat dus allemaal lasten, stressfactoren even zijn weggevallen. Je hebt nu dus:

  • De tijd
  • De ruimte in je hoofd
  • Wat meer energie

Om je nu toch eens een keer te verdiepen in jouw aandoening, mocht je dat nog niet hebben gedaan. Weet je wat artritis psoriatica eigenlijk is? Wat de oorzaken kunnen zijn? Hoe het verloop van de aandoening eruit kan zien? Hoeveel weet jij over de impact van voeding, leefstijl, mentale gezondheid, emoties/trauma’s op de aandoening? Ik heb daar zelf als 26 jarige bij de eerste aanval, echt heel weinig onderzoek naar gedaan. Ik geloofde alles wat in het ziekenhuis vertelde, en ik wilde er eigenlijk zo min mogelijk over weten. Net doen of het niet bestaat, en misschien gaat het wel weg. Totaal dus niet in de acceptatie, maar in de haat, boosheid, angst en ontkenning zitten. Die aanpak bleek niet te werken, maar wist ik veel.

10 jaar later ging ik er heel anders mee om. Dat gebeurde niet zomaar. De juiste combinatie van mensen, kennis, boeken etc. kwamen op mijn pad, waardoor ik dingen begon te begrijpen. Mijn houding (van haat naar acceptatie) veranderde en ik heb ook van de ene op de andere dag mijn voeding en leefstijl aangepast. Van daaruit ben ik allemaal andere aspecten gaan aanpakken. Was het makkelijk? Nee. Was het hoopgevend? Ja! Na twee weken merkte ik al verschil, en dat gaf mij genoeg vertrouwen om met dit proces verder te gaan.

Jij kan dit ook gaan ervaren, en ideaal om in de zomer aan de slag te gaan, juist omdat je nu daar de tijd voor hebt.

Het geluk, dat jij hebt, is dat ik alles al heb uitgezocht en mij hierin heb gespecialiseerd. Dat scheelt jou tijd! Via mijn inspiratiemails en via socials ontvang je regelmatig tips, adviezen, lekkere recepten en natuurlijk ook nieuws over wanneer ik een volgende gratis webinar geef. Wil je dit allemaal niet missen, schrijf je dan in voor de inspiratiemails, en volg mij via Instagram of Facebook.

EVEN TERUG NAAR HET ZOMERSE OVERVLOED

Naast de bovengenoemde redenen, groeit en bloeit in de zomer van alles wat een positief effect heeft op jouw lichaam. Alles heerlijk vers dus! Niets is beter dan dat.

Denk aan kleine besjes als kers, rode bessen, zwarte bessen, blauwe wilde bosbessen, aardbei, framboos, bramen. Vol ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten. Met name de zwarte bes, rozenbottel en kersen zijn echt aan te raden bij artritis. Papaja heeft ook een heilzame werking op gewrichten.

Maar ook de artisjok, asperge zijn zeer helpend. Zij verbeteren het immuunsysteem en helpen de lever bij de ontgifting.

Eet ook lekker veel verse kruiden, als peterselie, koriander, tijm, oregano. Maar ook een specerij als  gember. Vol met antioxidanten en bioactieve stoffen. Allemaal factoren die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

klein fruit, kruiden en gember bij artritis  psoriatica

Verder, zo’n beetje alle zomerse groenten en fruit eigenlijk wel. Specifiek nu in seizoen en bekend als ontsteking verminderend:

  • Bloemkool, Broccoli, Komkommer, Koolrabi, Paddenstoelen, Paksoi, Pompoen, Postelein, Prei, Romanesco, Savooikool, Snijbiet, Spinazie, Spitskool, Ui, Witte kool
  • Abrikoos, Aardbei, Citroen, Framboos, Kruisbes, Limoen, Papaja,
  • Let op! Veel dan dit fruit staat in de lijst van de 12 meest vervuilde fruit, hetgeen betekent, dat in de metingen de meeste bestrijdingsmiddelen erop zijn aangetroffen. Koop dus bij voorkeur altijd biologisch!
  • Let op bij nachtschaden: witte aardappel, aubergine, paprika’s, pepers en tomaten. Deze kunnen ook de darmwand aantasten.

GA JE BBQ-EN? LET DAN OP DE VOLGENDE DINGEN:

DO’s:

  • BBQ ook eens courgette, venkel, broccoli, bloemkool, paddenstoelen, zoete aardappel plakken. Ook eerst even lekker marineren.
  • Gevogelte, vis of gamba’s (zelf marineren met kruiden, olijfolie, knoflook en citroenrasp bijvoorbeeld)
  • Minder vlees? Maak je eigen burger met kipgehakt, door het te mengen met bijvoorbeeld havergrutten, of boekweitgrutten. Dan heb je toch je burger, maar je hebt er minder kip voor nodig.
  • Lekkere salade erbij. Mijn favo is: rucola, veldsla, komkommer, radijs, avocado, olijven, met een olijfolie, citroensap dressing en met gedroogde Italiaanse kruiden.
  • Maak je eigen glutenvrije crackers (zie onderaan een recept) of denk aan Kari’s boekweit of rode bieten crackers.
  • Maak je eigen marinade! Dan weet je dat er geen troep in zit. Mijn all-time favo is olijfolie, knoflook, zeezout, peper en citroenrasp. Probeer ook eens: balsamico azijn, olijfolie, gedroogde basilicum, zeezout en knoflook. Of: olijfolie, limoensap, koriander, zeezout en peper. Op zoek naar een meer tropische smaak? Wat vind je van: ananassap, glutenvrije biologische sojasaus, olijfolie, gedroogde knoflook en gember, zeezout en peper. Laat mij weten welke je het lekkerst vond!!
  • Drink water met een smaakje:(doe in een kan water wat komkommer- en citroenschijven, munt, gember, basilicumblaadjes, aardbei, blauwe bessen; choose 3, mix and try! Je kan het zo gek niet bedenken! Kokoswater is ook lekker. Denk ook aan waterkefir, kombucha en zelfgemaakte ijsthee. Een lekkere is bijvoorbeeld rooibosthee met citroen- en sinaasappelschijven en gember.

Toetje?? Fruit!

Met olijfolie bedoel ik altijd, extra vierge olijfolie!

Vegetarisch BBQ
Verbrand vlees geeft ontstekingen

DON’Ts:

  • Zorg ervoor, dat je kip/kalkoen niet te donker wordt, of verbrandt. Zo ja, verwijder de zwartje stukjes. Die zorgen voor ontstekingen.
  • Vermijd rood vlees, want dat is ook ontstekingsbevorderend en het kan je immuunsysteem verwarren.
  • Vleesvervangers: die zijn vaak op basis van sojabonen (die bevatten veel omega 6 en omega 6 is ook ontstekingsbevorderend) en zijn ook nog eens hartstikke bewerkt, vol met additieven. Kijk echt even goed op de ingrediëntenlijst. Snap je wel wat er staat? Hoeveel ingrediënten heeft het? Meer dan 5? Dat is sowieso reden voor alarm.

 

WAT FIJN!! MEER DO's als DON'Ts!! 

BELANGRIJKE LAATSTE OPMERKING

Psst... tot en met 10 juli geef ik GRATIS en VRIJBLIJVEND 4 Back on Track sessies weg t.w.v. 77,- in plaats van 2. Check hier voor meer informatie. Wil je dus even sparren, jouw specifieke situatie voorleggen, meld je dan aan!

CRACKER RECEPT

Ingrediënten:

  • 100 gr zonnebloempitten
  • 100 gr pompoenpitten
  • 50 gr lijnzaad
  • 50 gr hennepzaad
  • 75 gr sesamzaad
  • 30 gr amandelmeel
  • 2 eieren of lijnzaadeieren
  • 3 el kokosolie, gesmolten
  • 80 ml water
  • 2 el kruiden naar smaak 

(Ik heb gedroogde Italiaanse kruiden gebruikt)

  • Snufje Keltisch zeezout

Bereiding:

  1. Maak de lijnzaadeieren (meng 2 el versgemalen lijnzaad + 3 el warm water)
  2. Verwarm de oven op 165°C.
  3. Meng alle droge ingrediënten in een grote mengkom en maal fijn met een staafmixer/of in een blender. Voeg snuf zou toe.
  4. Meng er 80 ml water en de gesmolten kokosolie bij. Roer kort.
  5. Voeg de kruiden toe. Roer. Voeg de lijnzaadeieren toe. Roer.
  6. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en leg het mengsel hierop. Strijk met de achterkant van een lepel (maak het nat) het deeg plat. Circa 1/2 cm. dik.
  7. Snijd het deeg in crackervorm, zonder het bakpapier te beschadigen.
  8. Bak de crackers in ongeveer 25 minuten licht goudgeel. Controleer tussendoor of het afbakken niet te hard gaat.
  9. Laat de crackers afkoelen alvorens ze in een luchtdichte bak te bewaren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.