Zijn KIEMGROENTEN GEVAARLIJK?

Aan iedere klant vertel ik, "Eet ajb. bij elke maaltijd groente", en geef ik aan hoe makkelijk het is om kiemgroente toe te voegen aan de maaltijd. Of het nu het ontbijt, lunch of avondeten is. Plukje erop/erbij, klaar! Vol antioxidanten, vitaminen, vezels, beschermende stoffen, beter kan je het niet krijgen.

Ook bij elke opleiding die ik gevolgd heb, wordt dit meegegeven. MAAR… niemand heeft ooit gezegd, "Let wel op, was het in ieder geval (oké, het staat op de verpakking) want het kan salmonella- en/of E. colibacteriën bevatten". Omdat ze gekweekt worden op vochtige, warme, vaak ook donkere plekken. Daar willen bacteriën wel groeien. Een deelneemster aan de Lunch & Learn vroeg mij ernaar, toen wij elkaar later spraken tijdens een Back on Track gesprek. Zij was het toevallig tegengekomen op het internet.

Waarom wist ik dit niet?

WAT?? Ik wist wel dat je taugé altijd even moest afgieten met kokend water. Maar…hmmm...kiemgroente… zou het? Dus zelf ook nog even onderzoek gedaan en ja potverdriedubbeltjes, het kan inderdaad het geval zijn! Ik benadruk het woord KAN even. Want in 2011 is in Duitsland de laatste E- Coli uitbraak vanwege kiemgroente geweest. Daarna zijn  gelukkig de EU-regels aangescherpt. Dit betekent, dat de zaden eerst gecontroleerd worden en dat er monsters worden afgenomen. Sindsdien zijn geen uitbraken meer geweest. Echter, de risico is helaas niet volledig uit te sluiten. Dat kan eigenlijk met niets in het leven.

Verminder de risico's met deze tips

Je kan de risico's wel verminderen, en daarom deze tips: 

  • BLIJF HET ETEN!! Want het is nog steeds een supersterke en fantastische bron van antioxidanten.
  • Check de houdbaarheidsdatum (over datum? Niet kopen/niet eten).
  • Ruik en kijk: ruikt het raar en ziet het er slijmerig uit = niet eten / niet kopen.
  • Bewaar in de koelkast op 4 graden Celsius, max 2 á 3 dagen.
  • Spoel het net voor het eten wel altijd even schoon, laat uitlekken.
  • En… val je onder de groep kwetsbaren (ouderen, zwangeren, verlaagde weerstand vanwege ziekte) dompel ongeveer 5 sec. onder in kokend water. Of wok mee met een gerecht (hitte doodt bacteriën). Wel jammer natuurlijk, want de voedingswaarde zal daardoor ook dalen. Maar in deze gevallen, liever dat, dan een besmetting!

Je kan kiemgroente trouwens ook zelf kweken (zie mijn kweektoren, met twee verdiepingen). Let op, ook hier gelden deze tips. Thuis, kan het helaas pindakaas, net zo goed gebeuren.

Overigens, bijna geen enkel voedingsmiddel is 100% veilig. Vandaar, dat van kip bijvoorbeeld ook wordt gezegd, zorg dat je het goed door-en-door bakt. Om bacteriën geen kans te geven. En probeer ook met kip zo schoon mogelijk in de keuken te werken. Zonder dat je het doorhebt, raak je van alles aan met je handen/mes/snijplank/verpakking/kip zelf/pollepel etc.

Belang van kiemgroente bij ontstekingen

Dan nog even, wat meer uitgebreid over het belang van consumeren van kiemgroente, met name bij ontstekingen:

  • De enorme hoeveelheid aan antioxidanten die kiemgroente bevatten beschermen tegen vrije radicalen, die o.a. bij ontstekingen de overhand gaan nemen. Vrije radicalen beschadigen cellen EN… they turn other cells to the DARK SIDE! M.a.w. vrije radicalen maken van gezonde cellen ook vrije radicalen. Deze vicieuze cirkel kan je doorbreken door genoeg antioxidanten te eten. Die stoppen namelijk deze radicaalreactie.

 

  • Ze werken immuunversterkend.

 

  • Goede bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, DNA en RNA. Met denk aan die enzymen die vrijkomen bij het ontkiemen, kunnen wij de voedingsstoffen beter opnemen en verteren. Plus het helpt het lichaam bij allerlei herstelprocessen.

Topper: broccolikiemen. Deze bevatten zo veel enzymen, reparatiestoffen, beschermende stoffen, dat de beschermende werking nog dagen na consumptie aanwezig is in het lichaam. Tot wel drie dagen!

CONCLUSIE: 

Blijf het eten, maar gebruik je zintuigen en common sense. Twijfel je? Weggooien!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.