Wat heeft de HERFST te maken met BUIKVET en ONTSTEKINGEN?

Ah, een mooie, zonnige herfstdag! Eén van mijn favoriete dagen in het jaar. Helemaal, als je heerlijk in het bos aan het wandelen bent. Dat miste ik dan ook, toen wandelen niet echt ging vanwege de artritis gerelateerde gewrichtsklachten… Is er eigenlijk een relatie tussen de herfst en auto-immuunaandoeningen als artritis psoriatica? Nou, niet zo op het eerste gezicht, maar als we wat dieper gaan kijken, dan kan het er wel zijn. En dat heeft te maken met onze genetische herst-programmering en hoe wij hedendaags eten gedurende deze periode. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Lees dan verder!

Wat betekent de herfst eigenlijk voor ons uit de oertijd?

Vroegâh, toen de mens nog niet over de koelkast beschikte en niet heel het jaar door van alles en nog wat kon kopen in de supermarkt, was de zomer het seizoen van overvloed. En de nazomer, de tijd voor jouw lichaam om extra reserves aan te maken. Zodat je in de herfst, en vooral in de winter er op kon teren. 

Onze oergenen, die houden geen rekening met de koelkast en het continu aanwezig zijn van overvloed. Zij gaan onder invloed van het verkorten van de dagen over op ‘spaarstand’. Want, kortere dagen betekenen voor onze genen: komst van een periode met veel minder voedsel. Hoe meer vet het lichaam kan opslaan in de nazomer, hoe groter de overlevingskans in de winter. Dit is eigenlijk ook wat gebeurt bij een te streng dieet: het lichaam ziet dat als een periode van schaarste en gaat juist vet opslaan.


Hoe fijn het ook is, dat er altijd voeding in de buurt is, en dat wij dankzij de verwarming niet meer onze eigen kachel hoeven aan te aanspreken, heeft dit wel hormonale gevolgen en heeft dit effect op het gewicht en daarmee op het verhogen van de ontstekingsgevoeligheid.


Het is daarom goed, om in deze maanden wat soberder te eten en leven. In deze periode van schaarste is het genetische programma: het eten dát er is (en dat zijn in de winter de vezel- en zetmeelrijke bollen, knollen etc.), efficiënter dan in de maanden van overvloed, op te slaan als reserve. Daarom zorgt juist nu het eten van snelle koolhydraten (witte rijst/pasta/brood, koek, gebak, taart, frisdrank etc.), meer dan in de zomer, voor nog meer vettoename. Omdat deze snelle suikers makkelijker worden omgezet in vet (als reserve). Waar gaan deze vetten heen? Naar de buik! En daarmee wordt de link gelegd naar ontstekingen.

BUIKVET en effect op het ontstaan van auto-immuunaandoeningen

Vet is niet alleen maar blubber! Bruin vet is goed voor ons, maar wit vet (buikvet), ook wel bekend als visceraal vet (orgaanvet), niet. Buikvet heeft namelijk invloed op ontstekingen en daarmee op het immuunsysteem. Hoogleraar obesitas Liesbeth van Rossum vertelt o.a., dat bij te veel buikvet, een continue stroom aan kleine laaggradige ontstekingen ontstaat, die het immuunsysteem uit balans brengt. Daarmee is het een oorzaak van auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 enz. Met een (aanleg voor een) auto-immuunaandoening wil je daarom een te veel aan buikvet voorkomen.

Invloed van STRESS en insuline op buikvet

Er zijn trouwens aanwijzingen, dat het stresshormoon cortisol ervoor zorgt, dat vet in de buik wordt opgeslagen. Je zou dus kunnen zeggen, dat stress buikvet kan veroorzaken, dat buikvet ontstekingen veroorzaakt en dat dat kan leiden tot een auto-immuunziekte. Goed, om ook met stressvermindering aan de slag te gaan, een belangrijk onderdeel binnen mijn aanpak. Weet ook, een te veel van het hormoon insuline in het bloed (door het eten van te veel snelle koolhydraten), heeft hetzelfde effect als cortisol.

Het zit zo: als er heel veel insuline wordt aangemaakt, om een overschot aan glucose uit de bloedbaan te krijgen, en de opslagruimten in de lever en spieren zijn al vol, dan zorgt insuline ervoor, dat de suikers naar de vetcellen gaan. Een vetcel heeft veel meer insuline-receptoren dan een spiercel. Daarom is het heel makkelijk om veel glucose daar op te kunnen slaan. Daarbij, insuline remt ook nog eens de vetafbraak. Is het je opgevallen hoe makkelijk het is om aan te komen, vooral in de herfst/wintermaanden, maar hoe moeilijk het is om af te vallen? Nou, vandaar! En helaas, insuline geeft ook nog eens veel ontstekingsbevorderende stoffen af. Reden te meer, om de intake van snelle koolhydraten te verminderen.

 

In mijn blog Suiker & Ontstekingen lees je nog meer over het effect van suiker op het lichaam en hoe het ontstekingen veroorzaakt. 

Samengevat

De herfst is volgens de oerprincipes een periode van schaarste. Een periode van rust, terugtrekken. Je ziet het ook aan de natuur. Het zou goed zijn, als wij zouden proberen in deze ritme mee te gaan. Qua voeding en leefstijl. Wil je buikvet en daarmee ontstekingen beperken? Let op stress en eet dan vooral nu wat het seizoen te bieden heeft. En in de winter, de echte bollen- en knollentijd, onthoud, die zijn al erg rijk aan zetmeel (energie) en de snelle koolhydraten worden sneller opgeslagen als vet. Dus met pasta’s, witte rijst etc. ben je jezelf aan het overeten. Gelukkig biedt de herfst nog redelijk wat aan verse groene groente en in de winter is er bijvoorbeeld ook altijd nog veldsla. Maar ook andere wintergroente, zoals allerlei soorten kolen, kiemgroente (kan je zelf kiemen, of toch maar uit de supermarkt halen) en gefermenteerde groente. Natuurlijk eet je ook nog steeds fruit, het liefst wat in het seizoen is. Daar word je lichaam blij van en jij dus ook.

RECEPT: Nazomerse salade

Dan nog een recept ter inspiratie! 

Klik op het plaatje om het recept te vergroten en om op te slaan/uit te printen!

 

 

Laat je mij nog even weten, wat je van het recept vond? Leuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.