De GEVAREN van KERST en hoe ANDERS AANPAKKEN

Decembermaand! Velen kijken er naar uit, kunnen niet wachten totdat het zover is, maar aan de andere kant, het gaat ook vaak gepaard met stress. En veel suiker… en veel tarwehoudende (bewerkte) voedingsmiddelen… en überhaupt meer/veel eten… zelfs meer binnenzetten en minder bewegen.


Dus eigenlijk, als je er zo naar kijkt, een gevaarlijke maand,
vooral voor mensen met auto-immuunziekten!


Met veel verleidingen en een grotere kans, dat klachten erger worden, gewrichtsontstekingen en/of psoriasis opeens opvlammen. De combinatie stress, verkeerde voeding, weinig bewegen, dat is iets wat je niet wilt hebben.

Wees hier bedacht op!

Velen denken ook, nu nog even doen wat ik wil, “Nu kan nog alles, vanaf januari ga ik het anders aanpakken, ga ik wel opletten.” Maar als wij eerlijk zijn, dat lukt vaak misschien maar een paar weken. En daarna terug bij af, maar wel met extra klachten, extra kilo’s en januari is vaak niet een erg stimulerende maand die energie geeft om nieuwe dingen op te pakken. 

Dat maakt het extra lastig. No wonder, dat Blue Monday in januari valt. Een sombere maand voor veel mensen. Waar het lastig is om goede voornemens vol te houden. De Feestdagen zijn voorbij, en de zomer is nergens te bekennen.

DUS WACHT NIET OP JANUARI, KOM NU NOG IN ACTIE! 

Door bijvoorbeeld wel zo te gaan eten, dat je lichaam daar blij van wordt, dat de ontstekingen verminderen of in ieder geval, dat het niet erger wordt. Ga wel elke dag naar buiten, kom in beweging.

Om je een handje te helpen, heb ik een Kerst E-receptenboek ontwikkeld, helemaal gratis en voor niets. De recepten bevatten zowel vegetarische als veganistische gerechten. Maar ook is aan de flexitariër gedacht. Je vindt zelfs een glutenvrij broodrecept en paar recepten voor smeersels. Natuurlijk ook verantwoorde, ontstekingsremmende recepten voor wat lekkers erbij.

Aanvragen? Meer info? Klik dan hier.

ALCOHOL

Ik wil in deze blog nog ingaan op alcohol. Er valt best wel wat te zeggen over de invloed van alcohol op het lichaam. Ik focus hier op de belangrijkste ontstekingsbevorderende kanten ervan. Een hele belangrijke is, dat alcohol de verkeerde darmbacteriën voedt en anderen uitroeit. Eigenlijk best logisch, dat dit ook in je darmflora gebeurt, als je je bedenkt, dat alcohol wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel om bacteriën te doden…

Onderzoek toont dit effect op de samenstelling van de darmbacteriën aan. Hoe? De lever zet alcohol om naar acetaat en dit belandt via de gal in de darmen. Waar het als voedsel dient voor bepaalde (helaas niet de goede) bacteriën. Resultaat hiervan is, dat deze bacteriën de overhand kunnen gaan krijgen en dat kan er weer voor zorgen, dat de darmwand verhoogd doorlaatbaar wordt. Het kan dus een lekkende darm veroorzaken

 

=> één van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van een auto-immuunziekte.

 

In een deze blog kan je meer lezen over de lekkende darm en hoe dit dan leidt tot een auto-immuunaandoening.

Verder is het zo, dat alcohol DNA beschadigt, het aantal vrije radicalen doet toenemen, waardoor meer antioxidanten nodig zijn om te herstellen (anders: snellere veroudering, meer kans op ziekten als kanker). Maar aan de andere kant, vergt het ook veel van de lever om het lichaam te kunnen ontgiften van alcohol. Waardoor de lever de andere (500+) taken niet of minder goed kan uitvoeren: zoals het aanmaken van antioxidanten. 


Te veel vrije radicalen en te weinig antioxidanten?

Dit levert o.a. laaggradige ontstekingen op, voorloper van zo ongeveer alle chronische Westerse ziekten, zoals auto-immuunaandoeningen.


Drink jij? Denk aan een goede multi en superantioxidant gluthation (heb je hulp nodig bij het vinden van deze supplementen, laat mij weten! Het één is het andere niet). Maar nog beter: toch maar afbouwen en dat glaasje laten staan.


Merry Christmas & Happy New year!

Dan rest mij jou voor nu alvast hele Prettige Feestdagen toe te wensen en een Gelukkig en Gezond 2024! Onthoud, dat Kerst gaat om gezellig samenzijn en niet om het gestress van cadeautjes kopen en vreetfestijnen.

 

PS. Ga je het E-boek aanvragen en ermee aan de slag? Stuur mij een bericht en/of foto’s, vertel wat je ervan vond. En vertel ook vooral hoe je je voelde dit jaar na Kerst, in vergelijking met andere jaren. Was je fitter, had je minder klachten? Ik ben benieuwd!!

Op Insta en Facebook zal ik overigens nog recepten delen voor gezonde hapjes e.d. om te nuttigen tijdens Oud-en Nieuw. Volg mij gerust op Insta of Facebook, mocht je dat nog niet doen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.