WAT IS NATUURVOEDING EIGENLIJK?

“Verbeter de wereld, start bij jezelf”. Dit is zeker iets waar ik in geloof en achter sta. Een voorbeeld dat vaak wordt gegeven is minder of geen vlees eten, omdat dat bij zou dragen aan een duurzamere wereld. Dit wordt ook gezegd over zuivel. Maar is dit wel zo duurzaam voor je eigen gezondheid? Alleen als je het goed doet en ervoor zorgt dat je volwaardig blijft eten en blijft luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Daarom sluit Natuurvoeding bij voorbaat geen voedingsgroepen buiten.

Wel adviseren Natuurvoedingsadviseurs ook zeker om niet meer dan twee à drie keer per week vlees of vis te eten. Dit omdat minder vlees/vis eten de aarde inderdaad minder belast, maar ook omdat het beter is voor jouw lijf. Voeding van dierlijke oorsprong is voor jouw lichaam namelijk moelijker om te verteren en het zorgt ook voor meer verzuring in je cellen. Met allemaal nadelige gevolgen van dien. Aan het einde van deze blog wijd ik wat even meer aandacht aan dit thema. Wat ik nu alvast toch wil meegeven, dat het ook uitmaakt welk vlees/vis je kiest en hoe die dieren/vissen geleefd hebben. Een bewuste keuze hierin maken is niet alleen beter voor de aarde, maar ook beter voor de dieren/vissen én voor jou en jouw lichaam.


Het is de taak van de Natuurvoedingsadviseur om jou van genoeg kennis te voorzien zodat jij je keuze kan maken vanuit bewustzijn en kennis.
Overigens, het gebruik van vleesvervangers (vaak gemaakt uit soja) is ook niet de oplossing. Meestal zijn die producten ontzettend (chemisch) bewerkt en voor soja geldt dat teelt ervan een gigantische impact heeft op de wereld, en niet op een positieve manier. Voor je lijf werkt te veel soja ook niet gezondheidbevorderend. T.z.t zal ik ook een blog aan soja wijden.


Overpeinzing: Ik geloof dat hier een patroon in is te zien… wat niet duurzaam is voor de aarde is ook niet duurzaam voor onze gezondheid. Dit bewijst in mijn ogen weer hoe erg alles met elkaar verbonden is en waarom wij o.a. goed voor onze aarde moeten zorgen. Kiezen voor natuurvoeding is daarom des te belangrijker.


Terug naar waar deze blog over gaat, en dat is antwoord geven op de vraag wat natuurvoeding eigenlijk is. NV is teruggaan naar de basis, het is niet een volgende hype of dieet. Het staat voor bewustere, duurzamere voedselproductie en voedselkeuze, waar niet alleen je lichaam dankbaar voor zal zijn, maar ook de natuur, plant, dier en je medemens, nl. de voedselproducenten = de boeren. In jouw handen, de keuzes die jij maakt, ligt een gigantische kracht om de wereld echt te veranderen, CO2uitstoot te verlagen, heleboel mensen een fatsoenlijk leven te gunnen (fair pricing) en dieren/planten een stressvrij leven te geven. Dit zal jou meer levenskracht, vitaliteit, een positief zelfbeeld geven en zo ook de wereld om je heen!

Te mooi om waar te zijn, lijkt het wel. En toch is dit mogelijk, door de criteria van NV zo goed mogelijk te volgen (80-20% verdeling is goed genoeg). Criteria, die in mijn oren zo logisch en vanzelfsprekend zijn dat het bijna te makkelijk lijkt: puur, vers, variatie, eerlijk, biologisch/bio-dynamisch. Echter, voor velen betekent dit toch een omslag, verandering van (voedings)gewoonten, leefstijl, kooktechnieken wellicht, andere winkels bezoeken, misschien zelfs het idee oproepen dat het duurder is. Allemaal punten waar een Natuurvoedingsadviseur zeker bij kan adviseren en kan laten ervaren dat het o.a. niet duurder, ingewikkelder of minder lekker en leuk hoeft te zijn.

DE CRITERIA OP EEN RIJ MET NADERE TOELICHTING

PUUR

Puur, zodat wat jij je lichaam geeft niet vol zit met additieven, kunstmatige stoffen, geraffineerde producten. Door voor pure producten te kiezen, gun jij jezelf vitale voedingsmiddelen die je lichaam voeden in plaats van uitputten. Om al die chemisch bewerkte voeding (en andere toxische dingen die wij gedurende de dag binnenkrijgen uit de lucht, straling, verzorgingsmiddelen, stress) te kunnen verwerken heeft je lichaam namelijk veel mineralen, vitaminen, anti-oxideanten, sporenelementen, enzymen en energie nodig.

Die worden bij gebrek aan, uit je cellen, organen gehaald waardoor je eigenlijk zelfs ondervoed kan raken (ook iemand die van buiten verre van ondervoed lijkt) en de deur opent naar allemaal (chronische) klachten. Deze stoffen zijn juist dé stoffen die je middels je voeding tot je wilt nemen, zodat zij je lichaam voeden, je hersenfuncties ondersteunen enz. en niet om onvolwaardige voeding te moeten verwerken, giftige stoffen te moeten neutraliseren. Het nemen van een shotje antioxidanten en het gebruik van allemaal supplementen is helaas niet de makkelijke oplossing (ook hier zal ik later in een blog op terugkomen).  

VERS

Makkie, de supermarkt zit er vol van! Fair, er zijn best wat verse producten te vinden, maar hoe vers zijn ze echt? Is een voorgesneden appel bijvoorbeeld vers? Is groente in blik vers? Dat zijn ze helaas niet, niet echt. Voorgesneden fruit/groente oxideert en heeft daardoor aan voedingswaarde verloren. En blikgroente? Dat is ook al lang niet vers en ook niet puur (bewerkt). Wanneer is dan iets vers? In de meest optimale wereld als het seizoensgroente/fruit betreft en uit de regio komt. 

De natuur weet heel goed wat het lichaam nodig heeft in de seizoenen, en is ook afgestemd aan jouw leefomgeving. Verkoelende producten (denk aan sla en veel dorstlessende, vochthoudende groenten en fruit) in de zomer, en verwarmende voedingsmiddelen in de winter (knollen, peulvruchten bijvoorbeeld). Aangezien jij en de dingen die groeien in jouw omgeving in hetzelfde seizoen zijn, zal je ook de juiste nutriënten binnenkrijgen. But wait, there is more!!

Toevallig is dit ook erg gunstig voor de wereld. Dit omdat er geen koelcellen nodig zijn om voedingsmiddelen vanuit de andere kant van de wereld hierheen te transporteren (dus ook geen transport), geen energieslurpende kassen voor toch die Nederlandse aardbeien in de winter en je ondersteunt de lokale boer. Wat het wel geeft is minder CO2 uitstoot en meer connectie met de omgeving. Overigens, natuurlijk zal je in de winter ook je vitamientjes moeten binnenkrijgen, dan zijn citrusvruchten wel verdedigbaar als extra consumptie, liefst uit Europa. Uit eigen ervaring, want ook ik dacht dat het dan wel erg saai zou worden in de wintermaanden, er is meer te vinden in de koudere maanden dan alleen knollen. Ga maar eens langs bij een biologische of bio-dynamische boerderij.

VARIATIE 

Waarom is variatie belangrijk? Om twee redenen. Ten eerste, door gevarieerd te eten voorzie jij je lichaam van een breed pallet van voedingsstoffen, zoals antioxidanten, mineralen, vitaminen, vetten, vezels, eiwitten, koolhydraten, fyto-nutriënten, plantenstoffen, sporenelementen. Dat is een feestje voor je darmen en van enorm belang voor je gezondheid. Je darmen blij? Dan heb je middels je voeding bijgedragen aan een sterker immuunsysteem (dat zit voor 80% in je darmen), oh zo belangrijk in deze tijden, maar ook positief bijgedragen aan je breinvitaliteit. 

Reden numero dos, is overbevraging van één bepaald product (vaak te danken aan hypes). Als iedereen aan de kokosolie of soja gaat, dan wordt de wereld te eenzijdig belast en raakt de aarde uitgeput. Ook planten hebben andere mineralen nodig om te groeien, diverse landbouw en wisselteelt zorgt voor balans, een gezonde bodem en draagt bij aan handhaving van de biodiversiteit. Je kan makkelijk gevarieerd eten door met de seizoenen mee te eten of ervoor zorgen dat je op je boord alle kleuren van de regenboog kan terugvinden.


TIP : Wil je weten hoe gevarieerd je eet? Houd het dan eens een week bij. Schrijf elk nieuw voedingsmiddel op en doe er elke keer een streepje achter als je het weer eet. Kom je aan de 100? Volgens Richard de Leth (oprichter van Oersterk) zou iedereen ten minste 100 verschillende voedingsmiddelen per week moeten eten.


EERLIJK

Eerlijk geldt voor plant, dier, mens en planeet. Eerlijk voor de planten/dieren door ze te laten groeien volgens hun eigen ritme, zonder de stress van substraten, groeihormonen, chemische bestrijdings-middelen, met behoud van hun hoorns, snavels en vleugels enz. Eerlijk voor de boer door hem/haar de juiste erkenning voor het harde werken te geven, een eerlijke prijs voor jouw volwaardige, vitale voeding. 

Eerlijk voor de aarde door voor voeding te kiezen die uit de buurt komt, die biodiversiteit nastreeft, waar geen bossen, Amazone-gebied voor wordt platgebrand, afgekapt zodat er monocultuur-plantages kunnen komen. Wel zo (h)eerlijk voor de aarde! Let dus op keurmerken. Die kunnen helpen bij de juiste keuze, maar wees er ook niet door verblind. Vaak is common sense, beetje interesse al voldoende.

BIOLOGISCH/BIO-DYNAMISCH (BD)

Vóór mijn opleiding had ik niet eerder van BD gehoord. Wellicht krab jij nu ook achter je oren en vraag je je af wat dat is. BD gaat verder dan biologisch. Het gaat het om het sluiten van kringlopen, een ruime wisselteelt, nog meer ruimte voor dieren, met (biologische) voeding van eigen grond, gebruik van natuurlijke preparaten, naast natuurlijk het vermijden van chemische bestrijdingsmiddelen en antibiotica gebruik/groeihormonen. Plastic afdekmaterialen/zeilen zijn ook verboden en vaak zijn BD boerderijen ook zorgboerderijen. Mensen met bijvoorbeeld de ziekte van Down, of mensen in een burn-out kunnen daar aan de slag. 

Waarom is biologisch/BD van belang? Ook dit heb ik mij afgevraagd, en vaak koos ik er niet voor, want jeetje, het is wel duurder. Ik stond er eigenlijk niet bij stil wat de impact is op alles en iedereen, inclusief jezelf, door wel voor biologisch te kiezen. De meest bekende redenen zijn, omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en antibiotica gebruikt worden en jij dat door te consumeren ook niet binnenkrijgt, en dieren beter worden behandeld. Maar, en zo heb ik er in ieder geval nooit naar gekeken, ook is de voeding vitaler, het heeft meer levenskracht, en dat proef je, dat voel je. Jij wordt energieker! Hoe komt dat? Wel nu, de planten/dieren groeien in hun eigen natuurlijk ritme, ervaren geen externe, chemische stress en komen tot hun natuurlijk rijping. Ook moeten de planten zichzelf beschermen tegen insecten, tegen weersomstandigheden (in plaats van veilig in een kas/lab) en worden zo sterk door een toename van antioxidanten, vitaminen en plantenstoffen. Alles smaakt hierdoor voller (door meer droogstoffen) en rijker. Planten én dieren zijn dus ook letterlijk rijker, vitaler, en dat komt jouw lichaam alleen maar ten goede. Overigens, biologisch betekent nog niet dat iets ook per sé gezond is! 


Wellicht is het je opgevallen dat deze criteria niet los van elkaar gezien kunnen worden. Dit is ook terug te vinden in mijn logode 5 bloemblaadjes die in elkaar overgaan en in het midden een bloem vormen.


SUBCRITERIA

NV heeft nog een aantal subcriteria die ook één voor één bijdragen aan een meer duurzame, volwaardige voeding. Twee daarvan wil ik nog uitlichten. 1) Gebruik van plastic en no-waste principe en 2) maximaal 2 à 3 keer per week vlees en vis eten.

Op zich spreekt de eerste voor zich. Er zijn duizenden beelden, foto’s, wetenschappelijke artikelen te lezen over het (micro)plastic-problematiek in de wereld. Overal is het te vinden en het blijft voor duizenden jaren ook bestaan. Plastic zit ook vol met xeno-oestrogenen, lichaamsvreemde oestrogenen die verstorend werken op het lichaam, juist doordat ze lijken op het eigen hormoon, de oestrogeen. Het no-waste principe zegt eigenlijk dat er zo min mogelijk voeding weggegooid zou moeten worden. Zelfs (let wel, biologisch) schillen kan je bijvoorbeeld gebruiken om er bouillon van te trekken, soep van te maken, of het gewoon erop te laten.

Dan met betrekking tot het tweede subcriterium: maximaal 2 à 3 keer per week vlees en vis eten. NV streeft zo veel mogelijk vegetarische voeding na, maar sluit geen voedingsgroepen buiten. Vlees- en vis consumptie hebben zo hun voordelen voor het lichaam, als je het maar beperkt, in kleine hoeveelheden per keer nuttigt, en biologisch/BD inkoopt. Zo zit vitamine B12 enkel in dierlijke producten en is omega 3 in vette vis een essentiële vet (dat wil zeggen, je lichaam kan het niet zelf aanmaken, je moet het uit voeding halen). Let wel, volledig vegetarisch of vegan eten is mogelijk, maar heeft ook wel een aantal aandachtspunten wat betreft m.n. eiwit, omega 3, ijzer en B12 inname.

Vlees, vis, eieren, en de meeste soorten zuivel eten heeft ook een nadelig effect op het lichaam. Het werkt, zoals aan het begin van deze blog al vermeld, ontzettend verzurend. Een te verzuurd lichaam vergroot de kans op westerse welvaartsziekten, gewrichtsklachten en osteoporose, kanker, overbelaste lever en nier.  Ander nadeel van te veel dierlijke producten eten is de welbekende impact ervan op de wereld (uitstoot van methaangassen, enorme mais- en soja productie als diervoeder). Daarom is een mooie oplossing, eet het niet vaker dan 2 à 3 keer per week in totaal en kies voor biologisch/BD waar de dieren voor minstens 60% (biologisch) en 80% (BD) ruw voeding krijgen (lees, gras). Hun natuurlijke oervoeding, die ook ervoor zorgt dat zij omega 3 vetzuren vormen in plaats van omega 6 uit mais en soja; en jij dus ook omega 3 binnenkrijgt. Een win-win situatie!


Je hebt kunnen lezen hoe krachtig en hoe impactvol het op je gezondheid en de wereld is als je kiest voor NV.
Ik ondersteun je graag, en vergeet niet, elke kleine stap is er eentje!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.